SZAKKÖR TEMATIKÁINK

2020-ban elsősorban arra összpontosítjuk az erőinket, hogy az eddig felhalmozott tudásunkra és tapasztalatainkra alapozva újabb tananyagokat fejlesszünk. Ezért, és a vírushelyzet okozta bizonytalanság miatt most korlátozott azoknak az alkalmaknak a száma, amikor találkozni tudunk. 

A 2020-as őszi félévben nem indítunk szakköröket, de ha szeretnétek értesülni a jövőben meghirdetett szakkörökről és táborokról, iratkozzatok fel a hírlevelünkre!

A JÖVŐ VÁROSA

A Jövő városa egy olyan komplex szakkör, amely során a gyerekek megtanulják a 3D nyomtatás, robotika, lézervágás, programozás alapjait, miközben a városról, mint közös terünkről gondolkodnak. A foglalkozások során fokozatosan megismerik a város láthatatlan működését, majd alkotó technológiákkal modellezik is azokat. Egy olyan működő modellváros készül, ahol a gyerekek 20-30 év múlva élni szeretnének. Mindez egy olyan közös kísérlet, amin keresztül mai társadalmi problémákat, helyzeteket, félelmeket dolgozunk fel az alkotáson keresztül. 

Ebben a szakkörben nagy hangsúly van a csapatmunkán. A gyerekek szerepjátékot játszanak, amelyben ők a polgármester, a várostervező, az építész és ugyanakkor a kivitelező is. Minden szerephez más és más alkotói feladatok társulnak. Nagyon fontos, hogy ebben a szakkörben minden közös döntés, esetleg konfliktus, majd annak feloldásának az eredménye.  

Szakköreinket a CraftUnique Kft. támogatja 3D nyomtatókkal és nyomtatószállal

ZÖLD MÉRNÖKÖK

A Zöld mérnökök szakkör fenntartható energetikai megoldásokkal, fejlesztésekkel foglalkozik. Szél, víz, nap, bio és fosszilis energián alapuló mini-erőművek készülnek, amelyeknek teljes vezérlését és monitorozását elvégzik a gyerekek.  

 
A szakkör leginkább kutatás az alkotáson keresztül: nem direkt válaszokat ad, hanem csak megkísérli alternatívák létrehozását. Olyan, mindenkit érdeklő kérdéseket feszeget, amelyek a fenntarthatósághoz kapcsolódnak. Amikor szélerőművet építünk, választ keresünk arra, mit és mennyiért tud ez az energia kiváltani, és minden egyes sikeresen megépült erőmű után nagyobb kihívást kereshetünk.  

A szakkörhöz keretmese is kapcsolódik; ebben a félévben marsi környezetben játszódik a történet, de a gyerekek lehetnek egy apokaliptikus világ túlélői vagy akár egy harmadik világbeli országban élőkön segítő mérnök csapat. 

Ebben a szakkörben kis létszámú csapatokban dolgoznak a résztvevők, komplex feladatokat osztanak meg egymás között. Terveznek, kiviteleznek, mérnek, programoznak, akár váltásban, akár minden munkát megosztva. A csapatok versenyeznek egymással, állandóan azt keresik, hogyan tökéletesíthetik megoldásaikat.  

Szakköreinket a CraftUnique Kft. támogatja 3D nyomtatókkal és nyomtatószállal.

DIGITÁLIS TÖRTÉNETMESÉLÉS - SZUPERHŐSÖK

A szakkör sokszínűsége, összetettsége egyrészt abban mutatkozik meg, hogy a gyerekek nagyban maguk alakítják a történeteket a félév során, másrészt az eszközök, technológiák ötvözésében. Ők választhatják meg, hogyan készítik el a karakterük jegyeit, segítőjük jelmezét vagy varázstárgyaikat. 

Szakköreinket a CraftUnique Kft. támogatja 3D nyomtatókkal és nyomtatószállal.

MINECRAFT MINI ÉPÍTÉSZEK

A Minecraft mini építészek szakkör a méltán népszerű játék felhasználása arra, hogy tényleges tudást adjunk át vele. A Minecraft alapvetően egy építőjáték, ezért kiválóan alkalmas építészeti, sok esetben nem csak funkcionális, hanem az építészet határterületein található ismeretek átadására is.  

 

A Minecraft világteremtő játék - részletes, bejárható, történettel rendelkező alternatív valóságokat építenek a résztvevők, akik minden egyes alkalommal újabb és újabb kihívásokat kapnak - szerkezeti, környezeti, játékmechanikai nehezítéseket, amelyek folyamatos adoptációra, tanulásra, tudás megszerzésre késztetik őket.

PARTNEREINK

craft-botlogo.png
edisonplatform.png
NATE logo.png
Arduino_Logo_edited.png

© 2015-2020. Makerspace Központi Digitális Közösségi Alkotóműhely Korlátolt Felelősségű Társaság