A VILÁG KULTÚRÁI / CULTURES AROUND THE WORLD

Creating is a unique opportunity to learn from people with diverse backgrounds, and to get to know different cultures. However this camp is not just about learning about the culturally diverse world, it is just as much about interacting and communicating with people from different cultures.

"Making" as a creative activity goes beyond fabricating and working on objects. Our focus expands to cultural empathy, and understanding the richness of customs.  This way the tools, models, plotting boards, or other creative objects have storytelling power.

In our workshops children are learning by doing, collaborating with each other, they learn to use technical equipment and devices (microelectronics, 3D printing, laser cutting, woodwork) playfully.

Keywords: cultural connections, complexity, collaboration, knowledge sharing, openness, mutual respect

Az alkotás különleges lehetőség arra, hogy tanuljunk más emberektől, hogy megismerjünk más kultúrákat. A tábor azonban nemcsak a különböző kultúrák megismeréséről szól, hanem arról, hogy gyakorlatban is elkezdjünk más kultúrákban élőkkel kommunikálni. Itt a making, mint alkotás, nemcsak a tárgyi eszközökre koncentrál. A fókusz a kulturális empátián és a szokásrendszerek megértésén van.

Ilyen értelemben az elkészült eszközök, modellek, terepasztalok vagy egyéb kreatív tárgyak történeteket mesélnek el. A táborban a gyerekek szoros együttműködésben dolgoznak, a technikai eszközök (mikroelektronika, 3D tervezés és nyomtatás, lézervágás, famegmunkálás) működését játékosan sajátítják el.

Kulcsszavak: kulturális kapcsolódás, komplexitás, együttműködés, tudásmegosztás, nyitottság, kölcsönös tisztelet

A tábor ára: bruttó 73.900 Ft / fő / turnus

Időtartama: 5 nap - Az oktatás minden nap 9 órakor kezdődik, a gyerekeket már 8:30-tól fogadjuk, a foglalkozás minden nap 16:30-kor fejeződik be, 17 óráig biztosítunk felügyeletet

Tábor időpontok:

 • augusztus 27-31

Helyszín: Budapest, VIII. kerület,, makerspace.hu digitális közösségi műhely

A szakkör ára: 19.500 forint / hó (heti egy alkalom)

Időtartama: Kétórás foglalkozások (16-18 óra)

A szakkör időpontja: szerda vagy csütörtök

Course Price: 45.000 HUF/month (once per week)

3D IDŐUTAZÓK

A gyerekek a közeljövőben feltalált időutazó géppel több ezer évet repülnek előre az időben. Itt pusztaságban élő barbár törzsekkel találkoznak. Az ifjú tudósok célja, hogy felkarolják ezeket a törzseket, újra egyesítsék őket, és segítségükkel feltámasszák az elfeledett civilizációt. A cél eléréséhez az első számú eszközük az a 3D nyomtató, amit még 2018-ból vittek magukkal. Ez képes bármilyen tárgyat létrehozni, ami a civilizáció visszaállításához szükséges lehet.

A tábor során a gyerekek elsajátítják a 3D nyomtatás alapjait. Váratlan helyzetekhez kell alkalmazkodniuk, a fantáziavilág segítségével tervezési feladatokat és esetleg felmerülő problémákat oldanak meg.

 

Kulcsszavak: építészet, világteremtés, kihívások, kooperáció.

A tábor ára: bruttó 53.900 Ft / fő / turnus

Időtartama: 5 nap - Az oktatás minden nap 9 órakor kezdődik, a gyerekeket már 8:30-tól fogadjuk, a foglalkozás minden nap 16:30-kor fejeződik be, 17 óráig biztosítunk felügyeletet

Tábor időpontok:​
 

 • augusztus 12-16.

Helyszín:

Hidegkúti Nándor (MTK) Stadion, Budapest, 1087 Salgótarjáni út 12-14, makerspace.hu digitális közösségi műhely

A tábor támogatója a CraftUnique Kft, a CraftBot 3D nyomtatók gyártója.

A maker klubba olyanokat várunk, akik már jártak a szakköreinken vagy táborainkban, és szeretnének a megszerzett tudásokat tovább mélyítve szabadabban alkotni a műhelyben. Itt is ugyanúgy oktatók felügyelik a munkát, csak nem egy adott tematikát követünk, hanem projektalapon dolgozunk, így a résztvevük elkészíthetnek egy-egy izgalmas tárgyat.
 

Ebben a szakkörben amellett, hogy megtanuljuk a 3D tervezés, a lézervágás és a programozás alapjait, a jövő városát alkotjuk meg közösen a gyerekekkel. Ezalatt egy hatékonyan összedolgozó családi csapatot alkotunk, problémákat oldunk meg és megszokott városi tereket, funkciókat értelmezünk újra.  

Végre elindítjuk az egyik legnépszerűbb szakkörünk felnőttverzióját. A Jövő városa workshopon megtanuljuk a 3D tervezés, a lézervágás és a programozás alapjait, miközben a jövő városát alkotjuk meg, ahogy azt mi elképzeljük. Problémákat oldunk meg és megszokott városi tereket, funkciókat értelmezünk újra.

Please reload

MI AZ A MAKERSPACE?

“A makerspace egy olyan tér, ahol az emberek összejönnek, hogy közösen alkossanak. A makerspace-ek szakosodhatnak elektronikára, robotikára, famegmunkálásra, varrásra, lézervágásra, programozásra vagy ezek különböző kombinációjára.”

Hiszünk abban, hogy a cselekedve tanulás módszerével megismerhetjük a világ dolgait, tárgyait és komplex helyzeteket tapasztalunk meg.

A digitális technológiák, hagyományos és kézműves technikák együtt jelennek meg a foglalkozások során, a fa- és fémmegmunkálástól a mikroelektronikáig.

Oktatóink egy ideig vezetik, aztán társalkotóként kísérik a gyerekeket, velük együtt alkotnak.

A jövőképet és a jól használható tudásformákat mindig játékos, élvezhető formában adják át, miközben az alkotómunka és a fejlődés szeretetére buzdítanak.

MAKER

OKTATÁS

MAGYARORSZÁGON

A JÖVŐRE KÉSZÍTJÜK FEL ŐKET

21. századi alkotópedagógiai képzések 11-16 éveseknek

GYERE TÁBOROZNI

A MAKERSPACE-BE!

5 napos napközis táborokat szervezünk 11-16 éves gyerekeknek

MIT KÍNÁLUNK?

Gyerekeknek:

 • Szakköröket

 • Táborokat

 • Workshopokat

Iskoláknak, oktatási intézményeknek:

 • Akkreditált tanárképzéseket

 • Saját fejlesztésű tananyagokat

 • Tanácsadást

Vállalatoknak:

 • Csapatépítő workshopokat

MI AZ A MAKER MOZGALOM?

A hagyományos és modern megmunkáló eszközök, valamint a digitális technológiák ötvözését zászlóra tűző maker mozgalom elhozta a fizikai alkotás reneszánszát. A telefonok és tabletek szinte mindenkit beszippantó univerzuma után az inga elkezdett visszalengeni, a kézzelfogható alkotások új értelmet és értéket kaptak a programozható elektronikai eszközök ötvözésével. 

MI AZ A MAKERSPACE?

A micro:bit, Arduino, littleBits és hasonló olcsó elektronikai alapeszközök beépítésével több mint 5000 makerspace-ben születnek nap mint nap okos tárgyak, digitális projektek. Az oktatási célú műhelyektől a közösségek előtt nyitott legkomolyabb prototípus műhelyekig sorra nyílnak a világban alkotóműhelyek. 

MAKER OKTATÁS A VILÁGBAN

Az elmúlt 5-8 évben folyamatosan jelentek meg könyvtárakban, múzeumokban, művelődési központokban, majd az oktatási intézményekben is 3D nyomtatók, lézervágók, programozható robotkarok, digitális varrógépek, forrasztópákák és egyéb szerszámok, eszközök. Az Egyesült Államoktól Finnországon át Dél-Koreáig egyre több országban ismerik fel a maker oktatás erényeit, és építik be az oktatásba.

ALKOTÓPEDAGÓGIA ITTHON

A szakképzési rendszer felismerte, hogy a pályaorientációban, a lemorzsolódás csökkentésben és a tehetséggondozásban is komoly szerepe lehet a Digitális Közösségi Alkotóműhelyeknek, ezért sorra nyílnak ilyenek, elsősorban a szakképzési centrumokban. A tanműhelyek szigorúságával ellentétben ezek nyitott, diákcentrikus terek, ahol vezetett módon, de önállóan, saját ötleteiket valósíthatják meg a diákok.

MIT AD A MAKER OKTATÁS?

Olyan technológiákat ismertetünk meg a gyerekekkel, amik a jövő eszközei. A 3D nyomtatás, lézervágás, mikroelektronika, mind segítség az alkotásban, miközben fejlődik a tervezői és vizuális látásmódjuk. Olyan kompetenciákat fejlesztünk, amikre egy átlagos iskolában ritkán kerül sor, viszont nagyon fontosak ahhoz, hogy sikereket érjünk el az életben. Ezek azok a képességek, amikre a 21. században a gyerekeknek szüksége van. Nálunk a gyerekek úgy tanulnak, hogy azt nem veszik észre. Ebben segítenek a kerettörténetek, melyek izgalmába elrejtjük a tudásátadást, így mindent játékosan sajátítanak el. 

MIÉRT FONTOS EZ?

A digitalizáció alapjaiban alakítja át a munkaerőpiacot – ezt már unalomig ismétli mindenki. Ami automatizálható, azt automatizálni fogják, ami digitalizálható, azt digitalizálni. Nem mindegy, hogy azok közé tartoznak gyermekeink, akik robotokat irányítanak, vagy azok közé, akik robotokat szolgálnak ki. 

CSAPATUNK

MAJOR GÁBOR

Stratégiai igazgató, a digitális oktatás hazai úttörője

DOBI DÓRA

Szakmai vezető, design teoretikus, a maker mozgalom híve
 

FUCHS PÉTER

Alapító, maker educator, játékokkal és emberekkel foglalkozik
 

KIRÁLY ATTILA

A Zöld mérnökök szakkör vezetője, tanár, fizikus

PAP SZILVIA

A Jövő városa szakkör oktatója,  Ötvös-formatervező, aki személyiség és kreativitás fejlesztő alkotó foglalkozásokat tart sok helyen. 

ALSCHER BETTINA

Rendezvényszervezőnk, design projektekkel foglalkozik

BUDA BARNA

Tananyagfejlesztő, sokat látott pedagógus

ÁGFALVI JÁNOS


50% mérnök, 50% maker, ő érti, mitől mennek a kütyük

VERBAI LAJOS

Lali ősmaker, imádja a maker alaptechnikákat, ő maga épít nyomtatót, robotokat és nagyon szeret tanítani

NEMESBÜKI MÁRIA (TESI)

Asszisztens, hozzá lehet fordulni minden kérdéssel

MIHÁLY ÁRMIN

Műhelymester, sokoldalú maker  és sokoldalú ember, akihez mindig lehet fordulni
 

TABÉRY BÁLINT

Műhelymester, gépésztechnológus, a gyártás szerelmese

Please reload

WHAT WE OFFER 

FOR SCHOOLS AND EDUCATIONAL INSTITUTIONS 

 • trainings for teachers 

 • curricula 

 • consultation 

CITY OF THE FUTURE

JULY

8-12.  

21-23.
AUGUST

SUPERHEROES

AUGUST

GREEN 

ENGENEERS

17-21. and 24-28.

JUNE
GENERAL INFORMATION 

Work on projects begins at 9 AM, we admit kids from 8:30. Workshops end by 4:30 PM and we watch over the kids until 5 PM

Location: Hidegkuti Nándor (MTK) Stadium

Budapest, 1087 Salgótarjáni út 12-14.

Price containing the workshops and 3 meals: 

53.900 HUF / person / week 

Maximum number of participants: 12 

Registration becomes finalized only after we received payment.  

 

Our bank account number is:  

  

10409015-50526874-48541003 (K&H Bank) 

  

Please include the name of the child and the camp’s name and dates in the field for additional remarks. 

  

Discount for siblings 5%.